Jag har satt upp ett recept på en variant av zucchinipaj tidigare, men ibland känns speciellt pajdegen lite onödigt fet så här kommer en ostig version till. Den här pajen började sill liv som en svamppaj men utvecklades sakta men säkert till en sommarpaj med inhemsk zucchini.
Till en ca paj på ca 25×30 cm använder jag:
100 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
1 dl havremjöl
150-200 g riven pecorino eller annan motsvarande ost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 zucchini (beroende på storleken)
lite olja att steka i
2 ägg
salt och peppar
Först sätter jag ugnen på 225°C. Jag blandar ihop degen till pajskalet av smöret och mjölet och hälften av den rivna osten. Vid behov rör jag ner en matsked kallt vatten för att göra degen smidigare och sedan tummar ut den i pajformen och gräddar den i 10 min.
Under tiden hackar jag löken, pressar vitlöken, och skär zucchinin i skivor och vidare i stavar eller små bitar och så fräser jag dem i en panna på spisen i några minuter. Jag kryddar grönsksröran med slat och lite svartpeppar.
När pajskalet är färdigt strör jag på ett lager ost (ca hälften av den ost jag har kvar), rör ner äggen ett i taget i grönsaksröran och breder sedan den ovanpå osten i pajskalet. Överst strör jag det sista av osten och sätter in pajen i ugnen. Efter 20-30 minuter är den färdig och osten har blivit vackert gyllenfärgad.
Kommentera